Een dag zonder vangsten

Het ijs is weer ontdooid, de temperatuur is weer iets hoger en ik kan niet wachten tot ik weer mijn hengels kan uitgooien. Ik heb een paar dagen van te voren gekeken of het weer mee speelt om te gaan vissen en ja hoor, het vriest niet meer en de vijvers zijn vrij van ijs. Op naar de waterkant, natuurlijk niet alleen want mijn moeder bied meteen aan “als jij gaat vissen van het weekend ga ik zeker mee! het is te lang geleden”. Inderdaad het is bijna een maand geleden dat ik heb kunnen gaan vissen. Alles was bevroren en er was dus geen mogelijkheid te gaan. De kou maakt mij niks uit, of het nu regent of niet ik zal altijd lekker gaan vissen maar als het ijs de hele vijver dicht heeft gemaakt is er geen ontkomen aan dan thuis te blijven en niet te kunnen gaan vissen. Nu het ijs weg is meteen inpakken en gaan vissen, en dat doe ik. Lekker alles van te voren weer bij kopen zoals lokvoer etc en gaan naar de vijver. Eerst naar Weert me moeder oppikken en dan eventjes wat broodjes halen om te eten en door naar de vijver. Eenmaal daar aangekomen lijkt het druk want er staan veel auto’s op de parkeerplaats. eenmaal alles uit de auto gehaald te hebben en op de viskar te hebben geplant loop ik richting de vijver. Als ik op het terrein van de vijver kom zie ik dat het echter lekker rustig is en de auto’s van wandelaars zijn of andere mensen en er niet veel zitten te vissen.
Na eventjes te hebben gekeken pak ik mijn stek waar ik vaker zit en hoop daar mijn geluk van vandaag te vinden en wat vis op het droge te krijgen. Opbouwen, lokvoer klaar maken en ingooien en wachten tot de eerste vis zich meld.

De zon breekt door.

Lekker genietend van de omgeving de vogels die de weg al hebben terug gevonden naar de vijver dit jaar en het feit dat ik weer lekker ben het vissen zit ik te wachten op de eerste vis. Het is nog fris maar dat komt omdat het nog vroeg is en de dag nog veel kan brengen. De zon breekt opeens door en het wordt een stuk aangenamer te zitten en te wachten op vis. We bespreken samen van alles omdat we elkaar al enige tijd niet hebben gezien en het is gezellig. Aan de overkant zit ook een visser en de rest van de vijver waar ik aan zit is leeg, we zijn de enige twee op de vijver. De vijver achter me zitten wat meer mensen. Een jongen van ongeveer 14 jaar en ernaast een oudere man. Aan de overkant van de oude man nog een groepje van 3 mensen en dat was het, de rest van de vijver is ook aan die kant leeg. Weinig mensen die de kou hebben gekozen om te vissen. Meer kans voor mij in deze kou, maar zal er ook daadwerkelijk vis zich melden. Het is fris, ijs is nog net weg dus het water zal op de bodem ook frisser zijn. Heeft dit effect op de vangsten van vandaag of zal de vis zich er weinig van aantrekken. Als ik mijn vis app nakijk zijn de vangsten van de dag matig tot redelijk, een goed aanzicht als ik de app moet geloven.

De tijd vliegt en geen vis die zich meld.

Ik zit nu enige tijd zonder resultaat, geen vis die zich meld. Geen spelen bij het aas, geen beweging bij de toppen dan alleen van de wind. Het is vies stil rondom de hengels en ik merk dat het een slappe dag is en gaat worden. Niemand op de vijver of vijver achter me vangt iets, iedereen zit te wachten op die ene vis. We praten en praten en ik gooi zo nu en dan uit om me lokvoer te vernieuwen in de hoop dat het aanslaat. Maar helaas er gebeurd maar niks. Ik loop eens een stukje verder op om daar te kijken en te kijken naar de ganzen die al neergestreken zijn op de vijver. Ik loop weer eens terug en me moeder loopt eens richting kantine om te kijken of daar leven is. Ook de kantine is gesloten omdat ze natuurlijk in de winter maanden een stuk korter en minder open zijn dan in ze lente en zomer maanden.
Naast me komen 2 mannen aangelopen die hun hoop op het peddelen vestigen en uitgooien op zoek naar een roofvis. Ze proberen een paar keer naast me en lopen dan weer een stukje verder om te kijken of het daar lukt. Ze lopen ze de hele vijver eens rond en ook hun geluk is er niet, ook hun vissen naast het net en vangen niks en gaan weer verder. Zo blijft het tijden en ik merk dat het niks gaat worden deze dag. Ook dit kan wel eens voorkomen dat je niks vangt en de vis er geen zin in heeft.

Inpakken en wegwezen.

Na enige tijd te hebben gezeten, bezoek nog van mijn vrouw te hebben ontvangen besluit ik om er een eind aan te maken. Ik kan nog wel een aantal uren blijven zitten maar het wilt maar niet vandaag. Het wordt als gevoel steeds kouder en kouder en de zon is ook al verdwenen. Het wordt niet echt kouder maar omdat je de gehele dag al in de kou zit krijg je het op een gegeven moment alleen maar kouder en niet meer warm. Mijn knieën en voeten zijn het ergst de rest valt reuze mee. Er is echter helemaal geen leven geweest, niet spelen met het aas of aanslagen dat ik merkte dat ze bij me aas en lokvoer bezig waren. De toppen hebben de hele tijd stil gelegen en bewogen alleen maar als de wind ze heen en weer liet gaan. Kortom geen enige reden nog langer in de kou te blijven en is het tijd te gaan opwarmen en te gaan eten. Jammer ik had z’n zin in wat vis te vangen maar ik denk dat de kou gewonnen heeft en hierdoor de vis niet wilde bijten vandaag. Ook dat kan gebeuren als men in de winter vissen gaat, soms zit het mee soms zit het tegen. De volgende keer hoop ik dat ik weer wat vang en we dan niet voor niets aan de vijver zitten. Nou niet voor niets? Zeker niet voor niets, ik heb genoten van de natuur en de rust om me heen wat ook zeker lekker is van het vissen. Of ik nu vis op het droge heb weten te krijgen of niet, het is zeker een geslaagde dag voor mij geweest.

2 Commentaren

 1. May

  Was weer n leuke dag.
  Koud maar weer de moeite waard, geen vis gevangen maar wel weer heerlijk ons hartje op kunnen halen.
  Heel leuk weer in beeld gebracht, en zoals je. Zelf altijdd zegt we zijn niet alleen goed weer vissers dus op naar de volgende keer
  Verheug me er weer op
  Tot dan dan.

  1. LimburgseVisser (Auteur bericht)

   Hoi May,
   Nee inderdaad weer of geen weer we gaan er altijd voor de volle 100% voor. Helaas nu een dag zonder vis maar de volgende keer is weer een kans. Leuk dat je dan weer van de partij wilt zijn.

   Groetjes
   LimburgseVisser

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *