Guru VS. Preston

guru  preston

#1 Guru & Preston onderlijnen.

 

Waar te koop?

Beide onderlijnen zijn vrijwel in elke hengelsportzaak te koop of te bestellen. Ik ben eigenlijk nog geen zaak tegen gekomen die mij nee verkocht en tot heden heb ik deze onderlijnen overal zien hangen of kunnen kopen.

Verschil in prijzen.

Guru onderlijnen liggen gemiddeld rond de €3,50 sommige vragen iets meer of en de ander iets minder.
De Preston onderlijnen liggen gemiddeld rond de €3,99 en zijn dus een paar cent duurder, maar of dit ook te merken is in kwaliteit of sterkte lees je uitgebreidt in deze review.

Guru onderlijnen.

Ik heb een flinke tijd met beide merken gevist. Hierdoor heb ik beide onderlijnen dus grondig zelf kunnen testen en de verschillen goed kunnen merken tijdens het Method Feederen. Ik bespreek dus de onderlijnen voor het feederen. Wat mij meteen opvalt bij Guru is dat men onderlijnen aanbiedt met hair rigs en dus lekker kant en klaar zijn. Bij deze onderlijnen is het aas snel aangebracht zonder zelf nog gaatjes te moeten maken in het aas of te boren. Ze hebben verschillende varianten met een kunststof hair rig en met een metalen hair rig. Ik heb de voorkeur naar de metalen. Dit is puur omdat deze stevig en vrij dun zijn, dit kan dus makkelijk geprikt worden in bijvoorbeeld een boilie van 20mm. De kunststof hair rig is een stukje groter. Als je dan je aas niet voor prikt, zoals bij de boilie van 20mm en de rig meteen in de boilie prikt, slijt deze vaak meteen. De boilie is dan onbruikbaar. Maar dit is natuurlijk ieders eigen ervaring of voorkeur. Vaak kies ik voor de metalen, omdat deze een stukje gemak zijn en weer wat tijd bespaard . Dus meer tijd om in het vissen zelf te steken. De onderlijnen zijn vrij stevig moet ik zeggen en kunnen best wat weerstand aan, maar helaas bij een wat grotere vis of weerstand bezwijkt de onderlijn heel vaak net bij de haak en ben je de vangst kwijt. Ook moet men na een paar keer een wat grotere vis te hebben gevangen de haak iets terug buigen, deze gaat snel open staan zodat de vis niet meer lekker inhaakt. Na het bijstellen van de haak gaat het weer lekker, maar je moet dus de haak even in de gaten houden dat deze niet verbuigt en ook zo je vangst van je wint. Prijs verhouding is netjes vind ik en heb een hoop vis met deze onderlijnen eruit gevist. Mijn voorkeur ging het meeste naar haak 14 of 16 met deze onderlijn, deze waren net subtiel genoeg om lekker veel vis mee te vangen.

Preston onderlijnen.

Natuurlijk heb ik deze onderlijnen ook een periode getest. Dit is geen onaardige onderlijn. Preston kiest vaak voor de variant met hair rigs van kunststof en band rigs van kunststof. Ik heb nauwelijks tot niet met de band rigs gevist, omdat het niet echt mijn ding was. Daarom heb ik me gericht op de kunststof hair rigs. Deze onderlijn is iets dunner tegenover de Guru rigs, maar ik raad je aan om bij harder aas zoals boilies toch even je boilie naald door te halen om breken of scheuren van de boilie te voorkomen. Ook deze onderlijnen kunnen veel weerstand aan, maar breken toch net iets sneller dan de Guru onderlijnen. Meestal breken de Preston onderlijnen bij de lus en mijn ervaring is dat ze sneller breken dan de Guru onderlijnen. De haak daar tegen buigt weer minder snel dan tegenover de Guru haken. Ze kunnen een stuk meer verdragen en ook bij iets meer weerstand of een iets grotere vis blijft de haak goed in zijn huidige vorm van aankoop. Ook bij deze onderlijnen ging mijn voorkeur uit naar haak 14 of 16. Inhaken van de vis ging hier ook lekker vlot mee.

Conclusie.

De Guru onderlijnen zijn wat sterker als de Preston onderlijnen, maar de haken van Preston kunnen weer wat meer aan als die van Guru. Beide onderlijnen knappen vrij snel bij een wat grotere weerstand of vis, dit is jammer als men toevallig een grotere karper eraan krijgt. Vooral omdat je deze natuurlijk ook in je schepnet wilt krijgen. Beide merken heb ik in mijn vis assortiment. Ook vis ik hier nog steeds graag mee, omdat beide onderlijnen voor genoeg vangsten hebben gezorgd. Ze zijn beide makkelijk in gebruik en hebben beide het gemak voor snel je aas vast te maken zonder bijkomende stoppers of dergelijke. Conclusie, 2 merken die fijne onderlijnen bieden en of je nu Guru of Preston kiest beide onderlijnen hebben zijn voor- en nadelen. Maar beide onderlijnen hebben zeker ook hun goede kanten om je vis sessie tot een succes te brengen.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *