Na lange tijd weer een dag vissen.

aflv12

Het is weer enige tijd geleden dat ik een dag ben kunnen gaan vissen. Ik heb het op het moment erg druk, werken en de babykamer in orde maken voor de komst van onze kleine. Spullen kopen, opknappen noem maar op al mijn vrije tijd gaat nu even naar iets belangrijks in mijn leven. Natuurlijk vind ik zo nu en dan zeker een gaatje om toch eventjes een paar uur te gaan vissen. En ook deze dag is een dag die ik weet te vullen met een dag vissen.
Al vroeg uit de veren om lekker te vissen, auto inpakken, eten en wachten tot me moeder arriveert om lekker mee te gaan genieten aan de vijver. Me moeder belt aan we vertrekken richting winkel om wat eten voor de dag in te slaan en hop naar de vijver. eenmaal aangekomen zien we dat het goed druk is, de zon schijnt en de temperatuur zal vandaag de 20 graden nog eenmaal aantikken dus vele zijn erop uit te gaan om te gaan vissen. Dit soort mensen noem ik altijd “mooi weer vissers” vissers die alleen gaan vissen als het kwik tot een bepaalde temperatuur stijgt en de zon schijnt en geen regen valt. Maar goed iedereen zijn eigen ding, bij mij is het weer of geen weer ik ga vissen als het mogelijk is. Regen zitten we onder de paraplu en kou kun je je zeker op kleden zeg ik altijd. Na een flink stuk te hebben moeten lopen heb ik eindelijk een mooie stek gevonden. Het is zo druk ik helemaal om de vijver moet lopen aan de gehele andere kant moet gaan zitten. Dit is voor mij de eerste keer op deze stek dus erg benieuwd wat deze dag brengen zal.

Opbouwen en afwachten op de eerste vis.

Na het opbouwen van mijn spullen, de hengels heb ingegooid is het wachten op eerste vis. Ik het lekker weer en de zon is al door het komen. Ik heb op beide hengels als aas boilie en als lokvoer pallets. De ene heb ik aardbeien smaak en de andere heb ik fruitsmaak, kijken of het wat uitmaakt welke smaak beter is of aanslaat. Het is erg rustig en dit is nieuw voor me, normaal naar een paar minuten zitten meld zich de eerste al maar deze keer is het geduld hebben en moeten we vrij lang wachten tot de eerste zich meld. Er zijn wel veel lijn zwemmers, ik merk dat de toppen soms reageren maar te weinig om aan te tonen dat er beet is. Ook om mij heen is er weinig beweging rondom de vissers, we zitten allemaal te wachten op beet maar tot nu toe duurt het best lang. Eindelijk is daar nummer een, een mooie karper meld zich. Het is een korte strijd om de vis op het droge te krijgen. Gelukkig we zijn niet voor niets gekomen, nummer een kan worden genoteerd op naar de volgende. Ik merk al lang dat dit een dag wordt met weinig vangsten en veel geduld opbrengen.

Lange tijd geen beet.

We zitten en we zitten maar te wachten geen vis die zich meld en om mij heen krijgt maar niemand beet. Plaats naast me vangt alleen zo nu en dan een vrij kleine voorn voor de rest blijft het bij iedereen stil. Soms is er een beet en wordt de strijd verloren door de vissers. Bij mij is het ook erg stil en het is bijna niet leuk meer zo rustig. Ook dit hoort erbij het is niet altijd feest vandaar we de pret niet laten onderdrukken en lekker geduldig afwachten. Geduld wordt altijd beloont en dus ook bij mij. Eindelijk heb ik weer een mooie beet en begin de strijd. Gelukkig weet ik deze op het droge te kijken en ben ik niet ook een van de vele die het nakijken heeft. Ik weet hem op het droge te krijgen en snel te onthaken en terug te zetten in het water. Het is rustig in het hele land qua vangsten, ik kijk op me vis app en zie dat in het hele land de vangst matig tot slecht is. Het weer speelt een enorme rol bij de slechte vangsten. Het wordt kouder en dan opeens een warme dag ertussen door en het water wordt koeler. Beste vangst is als het water rond de 6 a 7 graden is, niet te warm niet te koud en ideaal voor de vis. Nu het een paar dagen goed koud is geweest is het water natuurlijk gedaald qua temperatuur en moet het water nu weer iets opwarmen door de zon. Helaas is het te koud en te weinig zon om dit klaar te spelen, vandaar de slechte vangst landelijk.

Karpers zijn actief.

Ik vang alleen karpers andere vissoorten melden zich niet. Dit maakt natuurlijk niks uit vis is vis. Het zijn wat kleinere karpers en soms een middel karper de grote melden zich niet. Het is over het algemeen een slappe hap geweest met max 9 vissen die ik op het droge heb gekregen. Om mij heen is het ook erg stil gebleven en vele hebben al gekozen richting huis te gaan en hebben de strijd opgegeven. Wat er ook gebeurd ik blijf lekker zitten en lekker vissen. Genieten van de omgeving en genieten van de dieren om mij heen dood voor mij de wachtende tijd. Zo nu en dan dan eventjes opletten omdat de top beweegt maar meestal is het alleen een zwemmer en is het niet een beet aanslag. Als ik beet heb dan is het wel meteen een heftige aanslag en zwemmen ze meteen ervandoor. Soms lijkt het wel of er een flinke vis zich meld maar het zijn middel vissen of kleinere vissen met flink wat pit en kracht. Groot, klein of middel het maakt niet uit vis is vis en bij elke beet ben ik blij dat ik beet heb en er eentje heb mogen vangen.

aflv1a

Er is ook tijd voor dierendokter te spelen.

We zien op afstand een gans hinkend lopen en het is bekend dat deze draad om de poot heeft gekregen. Hij loopt manker als de vorige keer dat ik hem zag en je merkt dat die flink last heeft. Ik merk de gans op omdat een groep jongeren deze proberen te vangen en te helpen. Het lukt ze en naar een paar minuten zie ik dat ze hem weer los laten. Twee jongeren komen langs gelopen en ik vraag of het gelukt was. De jongen antwoord “Nee is te laat poot is al afgestorven en niet meer los te krijgen”. Het zit me niet lekker en zie dat de gans richting mij komt gezwommen. Naja gezwommen met pijn en moeite zet hij zich voort. Op het droge 5 meter van me vandaan gaat die zitten. ik besluit dichterbij te gaan kijken om polshoogte te nemen van het diertje. Ik heb voor dierenarts geleerd dus weet wel het een en ander over dieren en zie al snel dat de poot helemaal niet is afgestorven maar flink opgezwollen is door vocht en afknelling. Na dit gezien te hebben besluit ik terug te lopen mijn schepnet te pakken en hem te vangen. Ik probeer hem terug het water in te lokken waar ik hem makkelijker kan scheppen zonder hem pijn te doen of te beschadigen. Mijn val lukt, de gans vlucht het water in waar naar ik hem gelijk weet de vangen met mijn net en hem snel te verlossen van het draad. Na zeker een half uur kloten heb ik eindelijk alle draad weten te verwijderen. De gans heeft totaal geen verzet gepleegd, ik had hem ook gerust gesteld door een handdoek over zijn hoofd te leggen maar hij merkte ook dat wij alleen wouden helpen. Hij liet alles gebeuren en na los laten bleef hij zelfs nog 1 a 2 minuten bij ons zitten voordat hij het hazenpad koos. We hebben voor de zekerheid de dierenambulance gebeld omdat hij na het verwijderen van de draad een wond had. Ik twijfelde of ik hem zonder problemen kon terug zetten ondanks de wond. De dierenambulance bevestigde dat het geen probleem was wij hem losgelaten hadden de wond heelt van zelf wel. En van de poot had ik ook helemaal gelijk, hij was niet afgestorven anders was er een en al pus uitgekomen en was het niet z’n mooi helder rood bloed in de wond. De dikte van de poot was inderdaad door de knelling en vocht ophoping die weg moest gaan door een aantal dagen te rusten en dat nu dat het draad weg is de poot kan helen.

Bij deze vraag ik ook dringend aan alle vissers!!! Ruim aub ALLE lijn altijd op om dit soort dingen te voorkomen. Het lijkt onschuldig maar dieren kunnen zoals je hier kunt lezen in verstrikt raken en zelfs tot de dood kan leiden. Wij vissers houden van de natuurlijk en van de dieren, zorg dan ook voor ze aan de waterkant en ruimt ten alle tijden ALLE rotzooi van je zelf en of mede mensen om je heen op. Zie je iets liggen ruim het op en denk niet “dat is niet van mij” want voor je het weet gaat het mis. Bedankt iedereen!!!

Nog een vis die zich meld.

Na het helpen van de gans is het weer het lokvoer opnieuw eraan doen, boilies controleren en weer opnieuw uitgooien. Kort erna heb ik beet en begin de strijd. Ook deze strijd heb ik gewonnen en mag er weer een op de teller bij schrijven. De zon gaat ook langzaam onder en ik wil er een eind aan breien. Vrouwtje is ziek thuis en wil haar ook eventjes lekker in de watten leggen en verwennen. Me moeder en ik besluiten in te pakken en ook naar huis te gaan om te koken. Ik ga lekker andijvie stamppot maken zodat de vrouw wat lekkere vitaminen binnen krijgt. Spullen inpakken, hengels opruimen en op naar huisje toe. Geen beet tijdens het opruimen dit keer en kunnen we rustig op naar huis. Volgende meer misschien meer geluk en meer vangsten. Hopelijk ook korten op elkaar nu vissen dan deze laatste keer. Maar goed, er zijn op dit moment belangrijkere dingen op mijn pad die mijn aandacht nodig hebben dan dat ik kies dan te gaan vissen. Het blijft me hobby, blijft jeuken om te gaan vandaar ik altijd wel een gaatje maak of weet te vinden lekker te gaan vissen.

 

1 Commentaar

  1. May

    Weer n leuke dag geweest
    Mijn dank hiervoor????????

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *