Penvissen dobber montage

Wat heb ik nodig?.

Rubberen stoppers
Dobber
Knijp loodjes (hagel)
Peil loodje
Wartel
Onderlijn
Aas

De Montage.

Schuif een rubberen stopper op de lijn, hiermee kun je later de diepte van je dobber bepalen.
Nu de stopper op de lijn zit volgt de dobber, schuif deze ook op de hoofdlijn.
Zet nu weer een rubber stopper op de lijn, dit voorkomt dat de dobber steeds verschuift en op de plek blijft zitten. Vele laten deze onder de dobber weg, dit omdat het bovenste stoppertje wat voor de dobber komt er al voor zorgt welke diepte de dobber heen schuift. Onder de dobber hoeft in feite geen stopper meer. Ik vind dit fijner te gebruiken omdat het schuiven van de dobber over de lijn op ten duur de lijn kan beschadigen en met 2 stoppers is dit niet het geval en blijft de dobber altijd mooi op een plek zitten.
Vervolgens knoop je een wartel aan het eind van je hoofdlijn, aan de andere kant knoop je een onderlijn (dit kan een kant en klare onderlijn zijn).

Deze montage is simpel maar zeer effectief om mee te vissen.

Montage uitpeilen.

Men kan de montage op 3 verschillende manieren uitpijlen.

Staand uitpeilen
Liggend uitpeilen
Zwaar liggend uitpeilen

Staand uitpeilen.

Als je staand vist ligt alleen je haak en aas op de bodem en moet je zoveel lood op je lijn knijpen dat je dobber nog net met het puntje boven het water uit komt. Vervolgens meet je met behulp van een peilloodje de diepte van het water. Knijp het loodje aan je haak en laat het geheel te water. Schuif de rubberen stopper omhoog of omlaag totdat je dobber met het puntje boven water uit komt. Nu weet je precies hoe diep het water is en dat je haak op de bodem staat.

Liggend uitpeilen.

Wil je liggend vissen, dan peil je eerst je dobber uit zonder onderlijn. Doe er net zoveel loodjes aan totdat je dobber nog net boven water komt. Knoop vervolgens je onderlijn met wartel aan de lijn en je zal zien dat het geheel zinkt. Schuif nu het rubberen stoppertje omhoog totdat je dobber weer boven water kant. Je weet nu dat de wartel en je onderlijn op de bodem ligt met je onderlijn er naast. Dit is bij veel penvissers de meest gebruikte manier van vissen.

Zwaar liggend uitpeilen.

Bij het zwaar liggend vissen doe je precies hetzelfde als bij het liggend vissen. Je schuift het rubberen stoppertje alleen een stuk verder omhoog dan nodig is. Eigenlijk en je dus te ondiep aan het vissen. Na het ingooien ligt je dobber plat op de oppervlakte. Nu draai je de lijn voorzicht in waardoor de dobber voorzichtig zal gaan staan. Je vist nu met een bocht richting de bodem waardoor de karper minder snel zal schrikken van de lijn.


Aanbeten herkennen.

Wanneer je jouw eerste beet krijgt is dit even wennen. Het is anders als karper vissen of feederen. De ene keer heb je een harde aanbeet vervolgens heb je een aanbeet waar alleen je dobber langszaam zakt en onder gaat. Wat ook veel voorkomt is een “opsteker” aanbeet. Dit gebeurd ook veel bij karper vissen. De vis neemt het aas op en komt los van de bodem. Hierdoor gaat je dobber omhoog en op het wateroppervlakte liggen. Helaas kan ik jullie niet vertellen wanneer aan te slaan. Dit moet men zelf leren en uit ervaring opdoen, er is geen foefje voor om dit te kunnen leren, dit is puur gevoel. Hoe meer aanbeten je krijgt des te sneller leer je het om op de juiste tijd aan te slaan en succesvol je vis op het droge te krijgen. In het begin zul je zeker vaak mis slaan dit hoort er nu eenmaal gewoon bij en zo is iedereen begonnen.

Let wel op! Sla nooit te hard aan doe dit met beleid. De haak wordt met een kleine tik gezet hierachter aan kan het drillen dan beginnen om de vis binnen te hengelen.

Welk aas gebruiken.

De meest gebruikte aas soorten zijn:
mais
soft hook pallets
wormen
maden
hondenbrokken
kleine boilies

Men kan de visplek nog aantrekkelijk maken met lokvoer, afhankelijk van op welke vissoort je vist kun je het juiste lokvoer uitkiezen.

Heel veel plezier en succes met pen vissen!

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *