Snoek vangen in de winter

Vandaag vroeg uit bed stappen om vroeg te gaan vissen. Omdat het nu winter is, is de vijver maar een aantal uren open en hebben we dus minder tijd te vissen. Vandaar de keuze om vroeg uit de veren te springen en toch een aantal uurtjes te kunnen gaan vissen. Het blijft kriebelen in de winter, ook al kun je nu vrij weinig tot niet gaan. Het weer speelt niet mee, het vriest dus allemaal elementen die het vissen moeilijk maken. De kou? nee de kou kunnen wij ons op kleden en weerhoudt ons niet een paar uurtjes te gaan. Ook zoals deze dag gaan ik erop uit om lekker te gaan vissen. Mijn vrouw loopt tegen het einde van de zwangerschap aan dus dadelijk gaat veel tijd naar de kleine van ons. Ik hoop dat ik ook genoeg tijd vind om lekker te blijven vissen, dit is toch iets wat ik heel graag doe en ik blijf uitkijken naar het mooie lente weer en natuurlijk de zomer om weer meer keren achter elkaar te gaan vissen. Er staan ook dit jaar veel leuke dingen op de planning om te gaan vissen. Denk aan verschillende kanalen, boottocht met vissen en zelfs een huisje huren op het water. Kortom hou lekker de blog in de gaten en lees en kijk ook dit jaar gezellig mee met de avondturen aan de waterkant.

De dag begint vrij rustig…. Heel rustig.

Aan de waterkant zijn aangekomen zie ik dat ik de enige ben die aan de vijver gaat zitten. Niemand is aanwezig alleen de persoon die een aantal uurtjes de kantine openhoudt en beheert. Ik loop met mijn kersverse nieuwe viskar richting mijn uitgekozen stek van vandaag. Onderweg zie ik dan toch 1 persoon die al aan het vissen is, de rest van de vijver is leeg en niemand zit te vissen. Naja leeg van mensen natuurlijk, ik hoop niet dat het leeg met vis is anders komen we voor niks. Eenmaal alles opgezet te hebben, mijn lokvoer te hebben aangemaakt en uitgegooid te hebben ga ik lekker achter tegen zitten en wachten op de eerste vis. Ik heb vandaag gekozen met boilie te vissen samen met pallet lokvoer. Het lokvoer heb ik voorzien van een smaakversterker en hoop zo wat te vangen. De eerste uurtjes vliegen om en we vangen maar niks, heeft het met de ijskoude kou te maken? Om wat minuten te doden en beetje warm te blijven besluit ik een hengel in te halen en deze voor nu aan de kant te zetten en bouw ik me hengel op waar ik altijd mee op de roofvis vissen doe. Zou dit wel meer een succes worden als ik op de snoek of baars ga vissen. Ik deze tijden vang je namelijk sneller een roofvis als snoek dan een karper of brasem. De roofvis hengel is klaar en begin te peddelen. Ik een net vis (kunstaas) eraan gedaan en hoop er wat mee te vangen.

Eindelijk! De eerste vis meld zich.

Na enige tijd gewacht te moeten hebben en elkaar al eens aangekeken te hebben met de vraag “zal het vandaag dan echt geen nut hebben te komen vissen?” Heb ik een paar keer beet gehad maar zodra ik wil ga drillen schiet de vis van de haak. Ook tijdens het snoeken weet ik 2 keer beet te krijgen en ook deze schieten beide los. Ze pakken niet goed door en heel snel vliegen ze los, jammer vooral als je in de kou zit en elke vis meegenomen is die je dan vangt.
Opeens slaat mijn feeder hengel weer aan. Ik heb beet! Ik leg snel me roofhengel neer en ren naar me feeder hengel. Ja hoor beet en vol geluk dat het toch lukt in de kou begin ik snel te drillen om de vis die zich goed verzet op het droge te krijgen. De strijd is kort, want al gauw geeft de vis zich gewonnen en kan ik hem met gemak naar de kant halen. Het is een brasem die zich meld. Leuk het is geen grote maar zeker ook geen kleine die ik weet te vangen. Eindelijk de stilte is doorbroken en zullen er nu meer volgen. Snel een filmpje maken want het is zo slap dus alle vangsten is nu beeldmateriaal en moeten we gelijk gebruiken om jullie toch mee te laten genieten van deze koude winterse dag.

Lokvoer aanpassen en op een andere plek uitgooien.

Na de eerste brasem te hebben gevangen is het weer een tijdje stil. Ik haal nog een keertje in om nieuw lokvoer eraan te doen. Ditmaal kies ik om de smaak versterker achterwegen te laten deze heeft op dit moment geen toegevoegde waarde of is niet de reden ik meer vang. Dus om mijn spullen te sparen laat ik de smaakversterker weg en kies ik ervoor om een fellere kleur boilie eraan te doen. Mijn gedachte is een iets opvallendere kleur zal misschien de doorslag geven ik meer ga vangen, wie weet. Ik heb voor de zekerheid me 2e feederhengel maar ook weer ingegooid en hoop op de feederhengels meer te vangen. Ondertussen blijf ik ook zo nu en dan met de roofhengel proberen kijken of ik hiermee ook geluk heb. Me feederhengel meld zich weer, ditmaal de hengel die ik weer opnieuw heb ingegooid en ik sla aan. Ik merk weinig tegenstand en begin te drillen. Ditmaal lijk ik geluk te hebben en krijg ik de vis aan de waterkant om hem snel uit het water te scheppen. Het is een karper. Het is een kleintje en snel zet ik hem terug in het water. Nu het zo koud is probeer ik zo snel als mogelijk de vis weer lekker onderwater te krijgen zodat het niet te koud voor de dieren is. Want het windje die er staat en op het droge is koud voor de vissen, dus snel terug gooien zodat ze weer naar de bodem kunnen iets van warmte opzoekend. Na deze karper te hebben gevangen meld ook snel de andere hengel zich, heeft het veranderen van kleur toch zijn effect gehad? Ook ditmaal meld een karper zich. Het is geen kleine en ik ben blij dat het nu meezit qua vangsten en ik tenminste iets weet te vangen.

Een mooie snoek als afsluiter.

Heerlijk ik heb een paar mooie vangsten gehad en mag zeker niet klagen ondanks het kille weer. Ik heb een aantal brasems weten te vangen en natuurlijk ook een paar mooie exemplaren van karpers. Kortom een geslaagde dag en ik kan er tevreden naar  terug kijken. De meneer die achter mij zit vangt een stuk minder maar ook hij weet er een paar uit het water te krijgen. Ondanks dat besluit deze in te pakken en de warmte op te zoeken “het is leuk geweest” zegt de man en ruimt op. Tijdens het opruimen attendeert de man mij erop dat bij hem al enige tijd een snoek zit te roven en ik mijn geluk eens daar moest proberen. Ik laat de man zijn spullen rustig inpakken en deze loopt weg. Ik besluit mijn roofhengel te pakken en eens de andere kant uit te gooien langs het riet waar de man vlak bij zat. Ik begin te peddelen en al snel zie ik mijn kunstaas door het water gaan achtervolgd door inderdaad een aardig grote snoek. Dit stimuleert natuurlijk om te blijven proberen en opnieuw gooi ik snel uit om weer te peddelen. Na de 2e keer uitgooien is het raak! een enorme klap op het water en het stille water is al gauw doorbroken door woeste plonzen omdat de snoek probeert springend los te komen. Ik hou me rustig en zo nu en dan bied ik weerstand om de snoek naar me schepnet de leiden. Na een felle maar vrij korte strijd weet ik hem in het net de drijven en kan ik de snoek aan de kant halen.

Wat een mooie exemplaar is het en de kroon op het juweel. Na toch een mooie reeks aan vangsten ondanks het weer en als afsluiter deze mooie snoek van 1,10m lang. Wat een mooie geweldige dag. Na lang te hebben gezeten en ook de gedachte te hebben gehad dit wordt vandaag niks is het toch een zeer mooie dag geworden met leuke vangsten en deze mooie snoek. Leuk dat ik kan laten zien in de blog dat ook in slecht weer, koud weer, regen, vrieskou etc het loont te gaan vissen en er ook leuke vangsten ontstaan. Ook de snoek is snel terug gezet en kan zijn weg vervolgen in het diepe vijverwater. Leuk te zien dat men niet altijd uren hoeft te zitten proberen te snoeken, het ook na 2x uitgooien raak kan zijn. Ik had dan het geluk een mede visser mij erop wijste dat er snoek daar zat te roven bij hem. Maar het is dan ook uit zoeken waar hij zich precies begeeft en dat het dan ook lukt. Maar door mijn ervaring door de jaren heen die ik al vis, wist ik goed in te schatten waar deze zich zou begeven en heb daar mijn gok op ingezet. Het kon trouwens ook verkeerd uitgepakt hebben, want ik gooide vrij kort op het riet waar dus riet stond maar ook een afzetting van gaas liep. Als de snoek gekozen had daar in te schieten dan was ik kansloos geweest en had vermoedelijk de snoek het gevecht gewonnen. Maar omdat ik meteen bij de aanbeet reageerde en hem snel van het riet en gaas deed weg drillen begon het gevecht tussen mij en de snoek pas ruim van alles vandaan en kon ik hem gerust laten proberen te winnen en kon ik proberen hem binnen te weten halen.

Terug kijken op deze koude maar zeer mooie dag.

Ondanks de kou, en dat de moed eventjes weg was is het toch een zeer mooie en geslaagde dag geworden. Genoeg gevangen dus genoeg materiaal om jullie weer mee te laten genieten door het gemaakte filmpje. Vaak de vingers/handen moeten opwarmen maar dit heeft wel geleid naar een mooie afsluiter en op de valreep toch nog een snoek weten te vangen. Ook dit is weer een ervaring rijker, in de winter te snoeken en hoop in de toekomst ook in zomers weer eens een snoek mee te pikken. Wie weet dat het op een kanaal gebeurd of ergens anders. We hopen snel weer een dagje te kunnen gaan vissen mits de vijver niet is dicht gevroren. Als het dicht gevroren is heeft het geen nut te gaan want de vijver wordt niet open gebroken voor de vissers en is het niet mogelijk die dag te gaan vissen. Dus voor mij mag het vriezen snel voorbij zijn zodat weer snel weer een dag aan de waterkant kunnen gaan zitten.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *