Vissen in Voerendaal

Het is lekker vroeg, er staat wat wind dus even buiten voelen hoe de temperatuur is. Het is nog frisjes dus nemen we voor de zekerheid de trui mee om warm te blijven. Me moeder is onderweg en ben het afwachten tot zij er is om te kunnen gaan. Ditmaal gaan wij naar het plaatsje Voerendaal. De vijver waar ik de jaar vergunning heb is vandaag gesloten op beide vijvers dus moeten we ons ergens anders gaan amuseren met vissen. Ik heb een aantal keren al de vijver bekeken en wilde hier al een tijdje proberen te vissen. Dus perfect om dat vandaag te proberen vissen op de Parkvijver in Voerendaal waar HSV de Karper zit. Eerst even een dagkaart kopen en daarna op naar de vijver kijken wat vandaag gaan gebeuren. Het is een vrij kleine vijver op zich en je kan de overburen horen praten, dus het is niet een hele grote vijver. Dat maakt niet uit, waar vis is zit ik en waar ik zit, zit vis. Het is wel een mooie vijver, er ligt wel veel beplanting in het water zoals waterlelies en andere soorten van planten. Dit is wel even opletten als men beet heeft en de vis er niet heen zwemt. Je kan namelijk in die beplanting sneller de vis kwijt raken of vast komen te zitten. We laten ons verassen en kijken of het vandaag weer wilt lukken.

Aangekomen op de vijver.

Eenmaal daar en de auto geparkeerd te hebben kijk ik eerst even rond hoe de vijver is en waar eventueel mooie plekken zijn waar ik kan gaan zitten vandaag. Ook kijk ik even in het gekregen reglement van de vijver of ik ergens rekening mee moet houden. Of ik ergens niet mag gaan zitten, met bepaalde dingen wel of niet mag vissen ga zo maar verder. En ja er is een bejaarden tehuis liggend aan de vijver en aan die kant mag niet gevist worden. Met deze informatie pak ik mijn spullen uit de wagen en leg alles op de kar. Op naar de vijver wandelen op naar een mooie dag. Even te hebben gelopen en gekeken waar ik wil zitten heb ik mijn stek gevonden voor vandaag. Ik ben een brug over gelopen en op een soort eiland gaan zitten waar ik dus alleen zit. Aan de overkant zitten nog 3 andere te vissen, de rest van de vijver is leeg en zijn voor nu dus maar met 4 man aan de vijver. Dit aantal is natuurlijk niet te vergelijken met de vijver waar ik normaal zit, daar zitten er steeds veel meer en is het soms goed zoeken naar nog een plek vrij zo druk. Maar goed, dit heeft niks met het vissen te maken, als het ergens rustig is wilt het niet zeggen er niet veel gevangen wordt of dat dit een slecht voorteken is. We pakken de spullen uit, zetten alles op en gooien de hengels voor de eerste keer uit. Wat zal deze mooie maar voor nu frisse dag gaan brengen.

Al snel beet.

Het duurt niet lang of ik de eerste beet al mag ontvangen.  Mijn overburen kijken gelijk op en kijken mee naar mijn korte strijd met de vis. Het is een mooie karper die zich meld en merk meteen dat de vis hier veel feller is en sterker. In Hoensbroek heb je vaker dat het makkelijk binnen te halen is en er niet veel weerstand is. Bij de eerste vis merk ik gelijk dat ze sterk zijn en niet zomaar naar het droge willen komen en flink zich verzetten. Ook de tweede meld zich kort erna en merk ook bij deze vis, dat de strijd vandaag geduldiger moet worden gevoerd als normaal. De tweede is ook een karper en deze verzet zich ook flink. Ze zwemmen goed heen en weer en schieten opeens weg. Het is echt totaal anders vissen dan in Hoensbroek. Je hebt “weinig plaats” tegenover normaal en je moet goed uitkijken met alle beplanting. Wederom weet de overburen niet wat er gebeurd en kijken vol smacht mee naar de tweede vis. het valt me op dat als ik hier beet heb de hele vijver met je mee kijkt hoe en wat. Wordt hier over het algemeen minder gevangen en zijn ze niet gewend iemand zo snel achter elkaar vangt of is dit normaal hier. Het valt me op dat iedereen je in de gaten houdt wat je doet en meekijken als je beet hebt. Niet dat ik mij hier wat van aan trek maar zowel me moeder als ikzelf merk dit al snel op. Nummer 3 meld zich ook heel snel naar nummer 2 maar helaas te snel gehandeld. Deze schiet los en mag de strijd winnen.

Er zit meer dan alleen vis in de vijver.

Ik zit samen met me moeder wat te praten en te wachten op de volgende vis. Opeens valt me wat op in het water en zie ik wat bewegen. Na beter te hebben gekeken en het eens in de gaten te hebben gehouden zien we beide dat het hier om een schildpadje gaat. Wat leuk te zien, het schildpadje blijft zo de gehele dag bij ons in de buurt zitten. Als een van ons opspringt zie je het diertje even weg schieten en zich verstoppen maar naar enkele minuten komt hij weer te voorschijn en gaat lekker van het zonnetje genieten. De zon is doorgekomen en het is tijd om mijn trui uit te doen. In de zon (toch onder de paraplu) is het goed warm en moet de trui uit. Ik heb er nog een paar weten te vangen en het zijn tot nu toe alleen maar karpers die zich melden vandaag. Dat maakt niet uit, vis is vis en alle vis is welkom. Opeens zie ik de top bewegen en sla weer aan, toch meld zich brasem ook even. Het is een mooi groot exemplaar en zet hem naar succesvol aan de waterkant te hebben gekregen weer in het water terug. De mensen die ook zitten te vissen zijn allemaal naar huis gegaan en zit nu alleen met mijn moeder aan de vijver. Denken ze, “we gaan hij trekt de vijver toch leeg wij vangen toch niks meer” want ze zijn allemaal vroeg vertrokken. Om mij heen heb ik inderdaad niemand wat zien vangen, aan de overkant zei zelfs een visser tussen door “ik ga koffie halen, is toch slap vandaag”. Nou slap? hier niet, ik ben voortdurend in de weer en kan geen minuut stil zitten. Ik mag zeker niet klagen en blijf achter elkaar vangen. Ik ga niet heel lang zitten en wil op tijd naar huis maar het blijft maar binnen druppelen qua vissen en vang er genoeg. Soms is de zon weg en is het windje fris, dan moet ik weer even snel de trui aan doen. Heb je net de trui aan kan je hem weer uit doen, de zon is dan weer te warm voor een trui.

Alleen maar Karper vandaag?

Buiten de ene brasem blijf ik alleen maar karper vangen vandaag. Leuk want de laatste tijd melden zich meer brasem dan karper en vandaag is het andersom. Ook weet me moeder nog een mini visje te vangen. Me moeder heeft dus ook niet stil gezeten haha. De dag gaat snel voorbij als je fun hebt en we amuseren ons goed. Veel vis, weer is goed wat wilt een mens nog meer. Ik krijg bijna geen tijd om even wat te eten of te drinken want dan moet ik me weer melden voor de volgende karper. Sommige heb ik zo uit het water andere moet ik me echt moeite doen ze niet in de beplanting te krijgen of kwijt te raken omdat ze een hevige strijd leveren. De karpers hier zijn echt sterker en pittiger als je er een vangt. Ze leveren een felle strijd en springen goed tijdens het drillen. Geregeld zie je eentje boven water springen om vervolgens als een speer richting bodem te schieten. Leuk deze strijd, het is eens wat anders dan op je gemak de vis binnen hengelen en een kleine weerstand te krijgen. Deze grote weerstanden zijn leuk om te ervaren, zo moet je opeens geheel anders vissen terwijl je gewoon op de zelfde methode vist als normaal. Leuke ervaring, leuke vijver en mooie vis zit hier. Natuurlijk blijft het schildpadje nog altijd trouw bij ons zitten en amuseert zich zo nu en dan met een lelieblad of eet wat. Ondertussen weet ik ook mijn broodjes op te eten en is er even tijd voor wat te eten en drinken. Gelukkig.

16 stuks voor vandaag.

In totaal weet ik 16st te vangen en succesvol op het droge te krijgen. Er zijn me vandaag 3 stuks losgekomen anders had de teller iets hoger gestaan. Ook dit hoort bij de sport en men kan niet altijd de winnaar van de strijd zijn. Om hier te vissen in Voerendaal bevalt me zeer zeker goed en wil in de toekomst zeker een keer terug komen. Er staat al op de planning dat de volgende keer Maykel mee wilt gaan om deze vijver te testen. De eerste keer voor mij is dus succesvol uitgepakt en zeker een vijver waar ik nogmaals terug zal komen. Binnenkort staat ook op de planning in Weert te gaan vissen bij de Ijzeren Man, en de Zuid Willemsvaart (kanaal) staat ook nog op de agenda om binnenkort mijn hengel uit te gooien. Natuurlijk staat de boottocht ook nog op de agenda, lekker een dag op de boot met de familie waar ik mijn hengel zeker ook zal uitgooien tijdens het varen. Dus genoeg leuke tripjes en plekker waar we dit seizoen nog gaan vissen en willen vissen. Het begint wat donkerder te worden en te betrekken. Het lijkt wel of regen op komst is. Ik wil er sowieso een eind aan maken voor vandaag, we hebben voor vandaag echt mooie vis gevangen en de aantallen zijn zeker niet slecht. We gaan langszaam inpakken en naar de auto terug lopen. We nemen nog even afscheid van het schildpadje en wensen heb al het goede en gaan er van door. Op naar de auto, op naar me vrouw en dochter en lekker een hapje eten. Het was weer een super mooie dag, we hebben er vol van genoten weer.

2 Commentaren

 1. May

  Weer mooi op de blog gezet.
  Wat was ik blij met mn vangst
  Ook al was t maar n minivisje en zwom t zo in t net haha
  Was weer n mooie en leerzame dag thx hiervoor

 2. Maykel

  Mooie vijver zo te zien als ik binnenkort weer tijd heb ga ik zeker mee

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *